Feyenoord nam sinds de oprichting van de Champions League in 1992 vijf maal deel. In vijf delen blikken we terug op Feyenoord’s historie in het miljoenenbal. In deel 2 het seizoen 1997/1998.

Walk-over
Feyenoord werd in het seizoen 1996/1997 tweede met vier punten achter PSV. Hierdoor mocht Feyenoord deelnemen aan de voorronde van de Champions League. In die voorronde kwam een Finse tegenstander uit de koker; FC Jazz Pori. Al gauw bleek deze tegenstander een paar maten te klein. In De Kuip rolde het de Finnen al met 6-2 op. In de return werd er ‘slechts’ met 2-1 gewonnen. Hierdoor mocht Feyenoord voor het eerst in de historie de groepsfase van het toernooi in.

Zware groep
Feyenoord lootte in de groepsfase twee tegenstanders van wereldformaat. Juventus, verliezend finalist van dat jaar, én Manchester United kwamen uit de koker. Daarnaast moest het ook aantreden tegen FC Košice uit Slowakije.

Het toernooi begon met een uitwedstrijd tegen Juventus. Dat duel verliep dramatisch voor de Rotterdammers. De ploeg van trainer Arie Haan verloor namelijk met 5-1. Gelukkig speelde het in speelronde 2 thuis tegen FC Košice, waardoor Feyenoord redelijk eenvoudig haar eerste drie punten kon pakken. Door penalty’s van Van Gastel én Cruz werd er met 2-0 gewonnen. In speelronde 3 moest het naar Old Trafford, om het op te nemen tegen Manchester United. Feyenoord wist goed weerstand te bieden aan de Engels kampioen van destijds, maar toch ging het met 2-1 onderuit. Het enige Feyenoord doelpunt werd gemaakt door Henk Vos.

Met drie punten uit drie wedstrijden wist Feyenoord dat het thuisduel tegen Manchester United een ‘alles-of-niets’ wedstrijd was. Toch bleken de Engelsen uiteindelijk een maatje te groot. In De Kuip werd met 1-3 verloren (goal Igor Korneev).

Sterk einde
Feyenoord was zo goed als zeker uitgeschakeld in het toernooi. De laatste twee wedstrijden (Juventus thuis en Košice uit) werden toch winnend afgesloten. Vooral het duel tegen Juventus bleek achteraf een historische avond te worden. De latere finalist verloor in De Kuip, met spelers als Zidane, Davids en Del Piero, met 2-0. De held van de avond, Julio Ricardo Cruz. De Argentijnse spits wist beide doelpunten te maken.

Het laatste duel, uit bij FC Košice, was er één voor de formaliteit. Feyenoord wist ook dit duel winnend af te sluiten. In Slowakije werd het 0-1 door een doelpunt van Giovanni van Bronckhorst.

Door deze overwinning werd Feyenoord derde met negen punten uit zes wedstrijden, waardoor het Europees uitgevoetbald was (nummer drie overwinterde destijds nog niet). Manchester United had vijftien punten en Juventus behaalde er twaalf. Het eerste duel (5-1 verlies bij Juve) bleek achteraf de nekslag te zijn geweest voor overwintering.

Teleurstellend seizoen
Voor Feyenoord was het seizoen 1997/1998 een teleurstellend seizoen. De ploeg werd vierde, achter Ajax, PSV en Vitesse, en ontsloeg trainer Arie Haan tussentijds voor Leo Beenhakker. Het seizoen erna werd Beenhakker kampioen met Feyenoord, waardoor het in het seizoen 1999/2000 weer terugkeerde in de Champions League.

Hier de beelden van Feyenoord’s 2-0 overwinning op Juventus.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN