Feyenoord nam sinds de oprichting van de Champions League in 1992 vijf maal deel. In vijf delen blikken we terug op Feyenoord’s historie in het miljoenenbal. In deel 5 het seizoen 2002/2003.

Voorronde Champions League
Feyenoord werd in het seizoen 2001/2002 derde in de Eredivisie en won de UEFA Cup. Destijds mocht de winnaar van dat toernooi niet direct instromen in de Champions League. Hierdoor moest Feyenoord ‘gewoon’ in de voorronde van de Champions League instromen, met als tegenstander het Turkse Fenerbahce.

Het tweeluik met de club uit Istanbul begon in De Kuip. ‘Fener’ speelde om tegen te houden en dat lukte aardig. In de 65e minuut was het Shinji Ono die de ban brak en Feyenoord op een 1-0 overwinning wist te zetten. Een goede uitgangspositie om het hoofdtoernooi te bereiken, maar de ploeg van Bert van Marwijk moest nog naar de zogenaamde ‘hel van Istanbul’. In die ‘hel’ liet Feyenoord zien dat het onder druk prima kan presteren. Door doelpunten van opnieuw Ono en Thomas Buffel wist Feyenoord met een 0-2 overwinning van het veld te stappen. Plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League was een feit.

Groepsfase met een oude bekende
In het hoofdtoernooi van de Champions League kreeg Feyenoord sterke opponenten voor de kiezen. Zo kon het zich opmaken voor Oekraïens kampioen Dinamo Kiev, Newcastle United én Juventus. De latere finalist van dat jaar werd in 1997 nog van de mat gespeeld in De Kuip, dankzij twee doelpunten van Julio Ricardo Cruz.

Het Champions League toernooi begon dan ook met het thuisduel tegen Juventus. De ‘Oude Dame’ kwam in de eerste helft dankzij Camoranesi op voorsprong. In de tweede helft zette Feyenoord aan en kreeg het een kwartier voor tijd een vrije trap. Met Pierre van Hooijdonk aan de bal was de kans op een doelpunt één-op-twee. Ook de Italianen wisten dat en tot tweemaal toe liepen zij te vroeg in bij de vrije trap. De scheidsrechter liet de vrije trap tot twee keer toe overnemen en poging drie bleek scheepsrecht te zijn. Van Hooijdonk wist Feyenoord langszij te brengen (1-1).

In speelronde twee moest het uit naar Newcastle United, destijds een Engelse topclub. De jonge en onbekende Sebastian Pardo maakte binnen vier minuten al de 0-1. Uiteindelijk werd de kleine Chileen de matchwinner, waardoor Feyenoord al vier punten uit twee duels had.

Feyenoord kon zichzelf in een zetel werken als het ook Dinamo Kiev kon verslaan. In De Kuip had het de overhand tegen de counterende Oekraïners. Het verdedigende spel van Dinamo werpte zijn vruchten af, want Feyenoord wist niet tot scoren te komen (0-0).

Speelronde 4, de return in Oekraïne, werd met 2-0 verloren. De ploeg mistte aanvoerder Paul Bosvelt en Pierre van Hooijdonk, wat resulteerde in een kansloze avond in Kiev. Feyenoord had nu vijf punten uit vier duels, met Juventus-uit en Newcastle-thuis voor de boeg.

Avontuur eindigt in deceptie
In Turijn was Feyenoord, net als in Kiev, kansloos. Al gauw kwam ‘Juve’ op voorsprong door Marco Di Vaio en diezelfde speler maakte laat in de tweede helft ook de 2-0. Ondanks het verlies was er het besef bij Feyenoord dat er meer te halen viel. De Rotterdammers waren namelijk lange tijd de betere ploeg. Kwalificatie voor het UEFA Cup toernooi leek hierdoor het hoogst haalbare.

Om te overwinteren mocht er niet worden verloren van Newcastle United. De Engelsen hadden één punt meer in de poule, dus een overwinning was noodzakelijk. Wat volgde was een rampscenario. Door doelpunten van Bellamy en Viana stond Feyenoord vlak na rust al met 0-2 achter. Wat volgde was een onverwachte comeback. Doelpunten van Mariano Bombarda en Lurling zorgden ervoor dat Feyenoord langszij kwam (2-2). Met zo’n twintig minuten te spelen moest Feyenoord alles-of-niets spelen om te overwinteren. Door de achterstand van Dinamo Kiev tegen Juventus kon Feyenoord zelfs nog tweede worden met een overwinning.

Het Rotterdamse offensief viel uiteindelijk de verkeerde kant uit. In blessuretijd kon Craig Bellamy uit de counter 2-3 maken. Een gelijkspel of nederlaag maakte voor de stand niets uit. Feyenoord was Europees uitgespeeld en ging vechtend ten onder.

Merkwaardig seizoen
Het seizoen 2002/2003 was een merkwaardig seizoen. In de bekerfinale werd met 4-1 verloren van FC Utrecht. Eén van de Utrechtse doelpuntenmakers was Dirk Kuyt, de man die het seizoen erop voor Feyenoord zou voetballen.

In de Eredivisie werd Feyenoord derde, met maar liefst 80 (!) punten. Ter vergelijking: Feyenoord behaalde in het kampioensjaar 1998/1999 ook 80 punten en in het kampioensjaar 2016/2017 behaalde het 82 punten.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN