In het vierde deel van de 18-jarige weg naar het kampioenschap komen de seizoenen 2008/2009, 2009/2010 en 2010/2011 voorbij. Tijdens deze drie jaar begon misschien wel het definitieve verval van de club. Feyenoord haalde een handjevol ‘paniekaankopen’ en op financieel vlak stortte de boel verder in.

Na het vertrek van Bert van Marwijk naar het Nederlands elftal presenteerde Feyenoord Gertjan Verbeek als opvolger. De trainer was populair bij de fans, maar lag al gauw niet lekker bij de spelersgroep, die het niet kon vinden met Verbeeks werkwijze. Onder andere Jon Dahl Tomasson en Karim El Ahmadi werden naar de club gehaald. Het seizoen begon met een teleurstellende 0-2 nederlaag in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. Deze tendens werd ook in de competitie doorgezet. De ploeg verloor wedstrijd op wedstrijd en vlak voor de start van de tweede seizoenshelft verliet Verbeek, onder luid applaus en vocale ondersteuning, de club via de spreekwoordelijke voordeur. Assistent-trainer Leon Vlemmings schoof door als interim-trainer en maakte het seizoen af. In de Europa League wist Feyenoord nul punten te halen in een groep met Nancy, Lech Poznan, Deportivo La Coruña en CSKA Moskou. In de competitie eindigde de ploeg op de zevende plaats en tot overmaat van ramp verloor het in de play-offs met 3-2 en 0-4 van NAC Breda.

Na een rampzalig jaar en een tussentijds ontslagen trainer was het in het seizoen 2009/2010 de beurt aan Mario Been, een jongen van de club. Dé aankoop van het seizoen was Sekou Cissé die voor meerdere miljoenen overkwam van Roda JC. Feyenoord zag met name een peloton aan overbodige spelers vertrekken. De competitie begon voor Feyenoord een stuk beter ten opzichte van het jaar ervoor. De ploeg verloor pas in speelronde 7 zijn eerste partij (1-3 tegen PSV). Feyenoord verloor weinig, maar door het grote aantal gelijke spelen (12 stuks), werd het vierde op de ranglijst. Feyenoord verloor daarnaast de bekerfinale, over twee wedstrijden, tegen Ajax. Tot op de dag van vandaag blijft dit controversieel én uniek. Feyenoord plaatste zich echter weer voor Europees voetbal, iets wat het jaar ervoor niet lukte.

Na een relatief rustig jaar was het seizoen 2010/2011 een rumoerig, bizar én emotioneel jaar voor de club. De club zag sterkhouders als De Guzman vertrekken en spelers als Schaken, Auassar, Smolov, Swerts en bovenal Jhonny van Beukering ervoor terug. De fameuze sprint van laatstgenoemde tegen Excelsior staat nog altijd in ieders geheugen gegrift. De competitie begon al desastreus met een 3- 2 nederlaag bij Excelsior op speelronde 2 en de uitschakeling in de Europa League tegen Gent. Ook in het nationale bekertoernooi vloog de ploeg er direct uit. Goed ging het niet, totdat de spreekwoordelijke ‘pleuris’ uitbrak op 24 oktober, misschien wel het dieptepunt van de clubhistorie. Feyenoord verloor met 10-0 van PSV, de emoties waren hoog, maar de fans kwamen trouwer dan ooit weer naar De Kuip. Drie dagen na het debacle speelde het thuis tegen VVV-Venlo. Een nietszeggende tegenstander die met 3-0 werd opgerold, maar toch liepen de emoties hoog op. Het seizoen was al verloren en voor Feyenoord was er niet veel te halen behalve revanche tegen PSV. Dat gebeurde ook, want in De Kuip wist het de Eindhovenaren met 3-1 terug te sturen. Voor Feyenoord was een tiende plaats , de laagste rangschikking sinds 1990 (11e) een feit. Er moest veel, heel veel gebeuren voor het komende seizoen.

In deel 5 van deze 18-jarige terugblik komen de seizoenen 2011/2012, 2012/2013 en /2013/2014 voorbij. Deze seizoenen stonden in het teken van de redding en heropbouw van de club.

Benieuwd hoe de seizoenen 2005/2006, 2006/2007 en 2007/2008 verliepen? In Deel 3 wordt hierop teruggekeken.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN