Feyenoord nam sinds de oprichting van de Champions League in 1992 vijf maal deel. In vijf delen blikken we terug op Feyenoord’s historie in het miljoenenbal. In deel 3 het seizoen 1999/2000.

Directe plaatsing

Voor het eerst in de historie van de Champions League mocht Feyenoord direct instromen in de groepsfase van het toernooi. De landskampioen van het seizoen 1998/1999 lootte in de groepsfase Borussia Dortmund, Boavista en Rosenborg BK. Het zou een merkwaardige poulefase worden.

Remises
Feyenoord begon de groepsfase met een thuisduel tegen Borussia Dortmund, op papier de sterkste tegenstander. De wedstrijd was niet goed, maar toch kwam Feyenoord op 1-0 dankzij Kees van Wonderen. Echter was het enkele minuten later weer 1-1, waar het uiteindelijk ook bij bleef. Speelronde 2 bracht Feyenoord naar Noorwegen, landskampioen Rosenborg BK bleek achteraf een lastige opponent te zijn. Feyenoord kwam tot tweemaal toe op voorsprong (via Kalou en Tomasson), maar twee keer kwam Rosenborg BK in korte periode langszij. Door een 2-2 resultaat in Noorwegen wist Feyenoord opnieuw niet te winnen.

De gelijkspellen bleven Feyenoord achtervolgen, want ook tegen het Portugese Boavista wist Feyenoord niet te winnen. In Portugal kwam het wéér op voorsprong en wéér wist het niet te winnen. Het doelpunt van Paul Bosvelt werd vlak voor tijd teniet gedaan (1-1). In speelronde 4 kon het de Portugezen op eigen veld laten zien wie de betere was, maar opnieuw verspeelde Feyenoord een voorsprong vlak voor tijd. Tomasson wist een kwartier voor het einde de 1-0 te maken, maar acht minuten voor tijd werd het opnieuw gelijk. Feyenoord had dus na vier duels vier punten gehaald.

Tegen het sterke Borussia Dortmund wist Feyenoord niet een voorsprong te verliezen, maar een achterstand weg te werken. In het grote Westfalenstadion kwam het vlak voor rust op een 1-0 achterstand door Addo. Twintig minuten voor tijd redde Peter van Vossen Feyenoord. Het duel eindigde opnieuw in een gelijkspel (1-1) en Feyenoord moest winnen in het laatste duel: thuis tegen Rosenborg BK.

Somalia
Dinsdag 2 november 1999 bleek achteraf een feestavond te worden in De Kuip. Opnieuw leek het duel in een remise te eindigen, tot de 85e minuut. De lange, klungelige, Braziliaanse spits Somalia (wie kent hem nog?) werd in één keer dé supersub van Feyenoord. Hij scoorde vlak voor tijd de 1-0 uit een volley vlak voor doel. Feyenoord werd dankzij het doelpunt tweede achter Rosenborg BK en mocht naar de tweede groepsfase van de Champions League.

Tweede groepsfase
In de tweede groepsfase van het miljoenenbal werd Feyenoord gekoppeld aan Lazio Roma, Chelsea en Olympique Marseille. Feyenoord wist na speelronde 1 direct dat deze ploegen van een ander kaliber zijn. Op Stamford Bridge werd het met 3-1 overklast door Chelsea.

Speelronde 2, in De Kuip tegen Olympique Marseille, bleek achteraf een historische te zijn geweest. Het duel begon namelijk desastreus met een rode kaart voor Kees van Wonderen (na zeven minuten). Feyenoord moest de gehele wedstrijd met een man minder spelen, maar dat maakte op dinsdag 7 december 1999 even niets uit. In de laatste twintig minuten liet het zien waarom de ploeg regerend landskampioen was. Het duel stond nog steeds 0-0 en in korte tijd zorgden Cruz, Bosvelt en andermaal Cruz voor een 3-0 overwinning met een man minder. Ook trainer Leo Beenhakker sprak achteraf van ‘een historische avond’.

In speelronde wachtte het uitduel tegen Lazio Roma, achteraf het ‘wonder van Rome genoemd’. De Rotterdammers kwamen door Veron nog op een 1-0 achterstand, maar alles veranderde toen Beenhakker Tomasson inbracht. De Deen was getergd, en zette de sterren van Lazio én Beenhakker in zijn ‘naakie’. De Deen scoorde namelijk twee keer en vierde dat met een bescheiden middelvinger richting Beenhakker. Een dag later vertelde de Deen dat deze middelvinger voor de racistische fans van Lazio bedoeld waren.

Het thuisduel tegen Lazio eindigde in een 0-0. Niemand was eigenlijk ontevreden over het resultaat, want Feyenoord had een reële kans om de kwartfinales te bereiken. In speelronde 5 verloor het echter het initiatief in de groep. In eigen huis was Chelsea andermaal te groot. De Engelsen wonnen met 1-3. In Frankrijk tegen Olympique Marseille moest Feyenoord winnen om door te gaan. Uiteindelijk lukte dat niet. Feyenoord speelde een onherkenbaar slechte wedstrijd en verliet uiteindelijk het veld met een 0-0 remise, waardoor het derde werd in de groep. Feyenoord behaalde uiteindelijk acht punten, Lazio elf, Chelsea tien en Marseille vier.

Zie hier nog eens de beelden van Feyenoord’s historische zege op Rosenborg BK.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN