Feyenoord nam sinds de oprichting van de Champions League in 1992 vijf maal deel. In vijf delen blikken we terug op Feyenoord’s historie in het miljoenenbal. In deel 4 het seizoen 2001/2002.

Ten onder in Oostenrijk
In het seizoen 2000/2001 leek Feyenoord goede papieren te hebben om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Met het Oostenrijkse Sturm Graz als tegenstander leken de kansen groot. Echter verloor het, na een 1-1 in Oostenrijk, met 1-2 in de eigen Kuip, waardoor het Europees avontuur, onder de nieuwe coach Bert van Marwijk, al gauw voorbij was.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Feyenoord eindigde het seizoen op plaats 2, waardoor het in het seizoen 2001/2002 directe plaatsing voor de groepsfase had afgedwongen. Daarin lootte het Champions League winnaar Bayern München, Sparta Praag én Spartak Moskou. Feyenoord startte met een 2-2 gelijkspel in Rusland, tegen Spartak Moskou. Ook speelronde twee, opnieuw een uitwedstrijd, tegen Sparta Praag, werd niet gewonnen. Een pijnlijke 4-0 oorwassing zorgde ervoor dat Feyenoord zeer slecht aan het toernooi begon.

De volgende tegenstander maakte de kansen op overwintering niet groter. Bayern München won de (destijds) afgelopen editie van het miljoenenbal. Toch bood Feyenoord goed weerstand in de eigen Kuip. Na een 1-2 achterstand wist Pierre van Hooijdonk de gelijkmaker te maken, waardoor Feyenoord nog enigszins hoop had op een tweede plek.

Die hoop vervloog tijdens speelronde vier. Thuis werd met 0-2 verloren van Sparta Praag. De Tsjechen wisten achteraf tweede in de poule te worden. Ook speelronde vijf ging verloren. Bayern München was in eigen huis een maatje te groot (3-1).

Laatste kans op overwintering
Spartak Moskou en Feyenoord hadden beiden slechts twee punten uit vijf wedstrijden. In De Kuip mochten ze gaan uitmaken welk team nog mocht meedoen in de UEFA Cup. Al gauw kwam het op voorsprong door Jon Dahl Tomasson. Binnen het kwartier stond het echter alweer 1-1. Feyenoord was met deze tussenstand al door op doelsaldo, maar Johan Elmander zorgde voor de winnende, waardoor Feyenoord als derde mocht instromen in het UEFA Cup toernooi.

UEFA Cup
Het UEFA Cup toernooi bleek achteraf een heel speciale te zijn. Via SC Freiburg, Glasgow Rangers, PSV, Internazionale én Borussia Dortmund wist Feyenoord haar derde UEFA Cup binnen te slepen. De finale werd in De Kuip met 3-2 gewonnen, danzkij doelpunten van Pierre van Hooijdonk (2x) en Jon Dahl Tomasson.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN