Feyenoord is EINDELIJK na 18 jaar landskampioen van Nederland. De club heeft een enorme reis moeten afleggen om eindelijk weer te komen waar het hoort. In 6 delen blikken we terug op deze onvergetelijke reis met veel hoogte- en dieptepunten.

Het laatste kampioenschap van Feyenoord dateerde uit het seizoen 1998/1999. Op 25 april 1999 werd het kampioen tegen NAC Breda, op dat moment een degradatieploeg. In de eigen Kuip werd met 2-2 gelijk gespeeld, waardoor het feest in Rotterdam los kon barsten. Een seizoen met gelijkenissen ten opzichte van dit seizoen. Feyenoord was dodelijk effectief en mentaal ijzersterk.

In het seizoen 1999/2000 was men in hosanna stemming. De Champions League lonkte en de Johan Cruijff Schaal werd door een pegel van Patrick Paauwe in de wacht gesleept. Deze prijs smaakte zoet, want Feyenoord versloeg Ajax in ‘hun’ ArenA. Vol goede moed begon de ploeg van Leo Beenhakker als regerend landskampioen. Al gauw liep het elftal spaak. Al gauw werd er teveel onnodige punten verspeeld. Het dieptepunt was de thuisnederlaag tegen FC Utrecht. Uitgerekend de jonge Dirk Kuyt maakte in de blessuretijd het beslissende doelpunt. Na de wedstrijd stapte Leo Beenhakker op, om vervolgens technisch directeur bij Ajax te worden. Feyenoord besloot het seizoen uiteindelijk met een derde plaats.

In het seizoen 2000/2001 trad Bert van Marwijk aan. Hij kwam van het bescheiden Fortuna Sittard. Feyenoord begon dat seizoen zeer sterk en werd uiteindelijk ‘winterkampioen’. Feyenoord leek lang mee te doen om de landstitel, maar in de laatste maanden van de competitie stortte de ploeg volledig in. In die periode wist Feyenoord maar twee keer in tien wedstrijden te winnen. Uiteindelijk werd deze negatieve serie doorbroken door een sensationele overwinning bij Ajax (3-4), waardoor Feyenoord zich wist te verzekeren van de tweede plaats, achter PSV.

Het seizoen 2001/2002 was voor Feyenoord een historisch seizoen, waar met name de vrije trappen van Pierre van Hooijdonk de herinneringen voeden. De ploeg eindigde in de competitie op een povere derde plaats, maar dit werd teniet gedaan door de UEFA Cup overwinning in De Kuip. De weg begon in de Champions League. Sparta Praag, Spartak Moskou en Bayern München waren de tegenstanders. Feyenoord werd derde en dat was eigenlijk een teleurstelling. Wat volgde was het UEFA Cup toernooi. Achtereenvolgens werden SC Freiburg, Glasgow Rangers, PSV en Inter uitgeschakeld. Ieder op een historische wijze. Wat volgde was de finale tegen Duits kampioen Borussia Dortmund. Doelpunten van Pierre van Hooijdonk (2x) en Jon Dahl Tomasson zorgde voor een historische 3-2 zege.

In deel 2 van deze 18-jarige terugblik komen de seizoenen 2002/2003, 2003/2004 en 2004/2005 naar voren. Drie jaren , waarbij een trainerswissel en het verlaten van sterkhouders centraal staan.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN