In het tweede deel van de 18-jarige weg naar de landstitel komen de seizoenen 2002/2003, 2003/2004 en 2004/2005 voorbij. In deze jaren verlieten veel sterkhouders de ploeg. Deze omslag werd alleen maar groter door de aanstelling van een nieuwe trainer.

Na het winnen van de UEFA Cup bleef de selectie en technische staf grotendeels intact. De Champions League werd bereikt ten koste van het Turkse Fenerbahce. In de groepsfase ontmoette het Juventus, Newcastle United en Dinamo Kiev. Feyenoord begon goed, maar uiteindelijk werd het vierde, waardoor het Europees uit gevoetbald was. In de competitie was de ploeg redelijk wisselvallig. Het liet te vaak punten liggen bij kleinere ploegen, zoals RBC. Hierdoor leek Feyenoord in de winter opnieuw niet mee te doen om het kampioenschap. De tweede seizoenshelft verliep voor Feyenoord nagenoeg perfect. Op twee gelijke spelen na won het alle wedstrijden en behaalde het maar liefst 80 punten, evenveel als in het kampioensjaar van 1999. Ondanks dit hoge puntenaantal werd het toch derde, achter PSV (84) en Ajax (83). Daar bovenop kwam ook nog eens de verloren bekerfinale tegen FC Utrecht. Voor Dirk Kuyt was dit zijn laatste duel, voordat hij naar Rotterdam verkaste. Feyenoord verloor met 4-1, door onder andere een goal van Kuyt.

In het seizoen 2003/2004 verlieten veel sterkhouders Feyenoord. Zo verlieten Brett Emerton, Paul Bosvelt en Bonaventure Kalou, maar vooral het vertrek van Pierre van Hooijdonk deed Feyenoord pijn. Uiteindelijk kwamen onder andere Dirk Kuyt en Danko Lazovic (destijds een recordaankoop) ervoor terug. In Europees verband verliet Feyenoord de UEFA Cup al snel. In de tweede ronde kwam het niet voorbij het Tsjechische Teplice. In de competitie was het al snel duidelijk dat Feyenoord niet ging meedoen om de landstitel. De ploeg verspeelde al snel teveel punten en in de stand belandde het in een soort ‘niemandsland’. Dirk Kuyt was de revelatie van het seizoen en wist met 20 treffers clubtopscorer te worden. Feyenoord eindigde met 68 punten op een derde plaats.

Het seizoen 2004/2005 begon met een trainerswissel. Bert van Marwijk verliet Feyenoord voor een Duits avontuur bij Borussia Dortmund. Hij werd opgevolgd door Ruud Gullit. Ruud Gullit zag, net als het vorig seizoen, veel spelers vertrekken. Zo vertrokken onder andere Thomas Buffel, Kees van Wonderen en Robin van Persie. In totaal haalde Gullit 16 (!) spelers naar De Kuip toe, waarvan velen geen rol van betekenis zouden spelen. Desondanks begon Feyenoord sterk aan de competitie. Acht van de negen wedstrijden werden gewonnen. Vervolgens trad Feyenoord in een fase waar veel afwisselende resultaten werden geboekt. Feyenoord scoorde veel goals (90), maar kreeg er ook veel tegen (51). Europees gezien deed Feyenoord het redelijk. In de poulefase van de UEFA Cup versloeg het Schalke 04, FC Basel, Ferencvaros en Hearts. Uiteindelijk werd het in de Knock-out fase uitgeschakeld door Sporting Lissabon. Feyenoord eindigde uiteindelijk teleurstellend vierde, met als hoogtepunt het befaamde duo Kuyt en Kalou, ofwel K2. Samen scoorden zij 49 doelpunten in de competitie. Uiteindelijk nam Ruud Gullit aan het einde van het seizoen ontslag, waardoor Feyenoord opnieuw moest zoeken naar een nieuwe trainer.

In deel 3 van deze 18-jarige terugblik komen de seizoenen 2005/2006, 2006/2007 en 2007/2008 naar voren. Drie turbulente seizoenen, waar opnieuw veel spelers kwamen, maar vooral weer gingen.

Benieuwd hoe de jaren 1999/2000, 2000/2001 en 2001/2002 verliepen? In Deel 1 wordt op deze periode teruggekeken.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN