In het vijfde deel van de 18-jarige route naar het landskampioenschap worden de seizoenen 2011/2012, 2012/2013 en /2013/2014 onder de loep genomen. In deze drie jaren veranderde opnieuw ontzettend veel. Echter waren de veranderingen deze keer positief, waardoor Feyenoord langzaam maar zeker uit het dal kroop.

Tijdens de voorbereidingen op het seizoen 2011/2012 leek het daar nog lang niet op. Mario Been werd na aandringen van de selectie ontslagen door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel. Van Geel kwam niet veel later met Been’s opvolger: Ronald Koeman. Veel geld voor spelers was er niet. Feyenoord moest het vooral doen met jeugdspelers zoals Jordi Clasie én huurspelers Otman Bakkal en de onbekende John Guidetti van Manchester City. Zonder echte verwachtingen begon de ploeg van Koeman met een simpele overwinning op Excelsior. Satirisch zong het Feyenoordpubliek om het landskampioenschap. Feyenoord begon de competitie aardig en wist voor het eerst in jaren niet bij Ajax te verliezen. Na de 0-1 van De Vrij en een rode kaart voor Ajax-doelman Vermeer werd het toch nog 1-1. Later in het seizoen versloeg Feyenoord de aartsrivaal met 4-2, met name dankzij de hattrick van John Guidetti, die zijn status als cultheld en aanjager definitief vorm gaf. Door het seizoen heen wist Feyenoord zijn partijtjes te winnen , waardoor het voor het eerst sinds jaren tweede werd in de Eredivisie. Hierdoor mocht Feyenoord voor het eerst sinds het seizoen 2002-2003 proberen om de Champions League te halen.

De technische staf bleef voor het seizoen 2012/2013 compleet. Feyenoord zag een hoop spelers vertrekken. Met name het vertrek van Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en John Guidetti was een aderlating. Een grote groep spelers kwam daarvoor terug. Spelers als Lex Immers, Ruud Vormer, Daryl Janmaat, Joris Mathijsen én Graziano Pelle kwamen naar De Kuip. Feyenoord begon het seizoen in de voorronde van de Champions League. Het Oekraïense Dynamo Kiev was de tegenstander. In Oekraïne verloor Feyenoord met 2-1, wat hoop bood voor de return. Feyenoord was in De Kuip ook de betere ploeg, maar het vizier van met name Lex Immers stond niet op scherp, waardoor Feyenoord onterecht werd uitgeschakeld. Wat volgde was de Europa League, maar ook daar wist Feyenoord het hoofdtoernooi niet te bereiken ten kosten van het Tsjechische Sparta Praag. In de competitie deed Feyenoord het prima en wist zich opnieuw met de beste te meten. Er braken ook jeugdspelers door. Jean-Paul Boëtius kwam als een raket binnen dankzij zijn stormachtige debuut tegen Ajax, waartegen hij ook wist te scoren. Feyenoord haalde uiteindelijk 69 punten, waardoor het ditmaal derde werd. Feyenoord had evenveel punten als PSV, maar de Eindhovenaren hadden een beter doelgemiddelde.

Zowel de selectie als de technische staf bleef nagenoeg intact voor het seizoen 2013/2014. Voor het eerst sinds jaren sprak Feyenoord uit dat het landskampioen wou worden. Een droom die al gauw verloren leek te gaan, want de competitie begon desastreus. De eerste drie competitiewedstrijden (PEC Zwolle uit, FC Twente thuis en Ajax uit) werden verloren. Ook vloog het al meteen uit de Europa League ten koste van het Russische Koeban Krasnodar. De Feyenoordmotor begon vanaf september wel te draaien en bijna alle partijen werden gewonnen. Feyenoord kreeg echter steeds meer moeite om thuisduels te winnen, iets waar Feyenoord vaak zijn kracht vandaan haalde. De club had in de eerste seizoenshelft al vijf nederlagen moeten slikken. De tweede seizoenshelft ging echter een stuk beter. Feyenoord verloor alleen thuis van Ajax en uit bij ADO Den Haag, waardoor het uiteindelijk als tweede eindigde met vier punten achterstand op landskampioen Ajax. Voor veel supporters was dit seizoen dé kans om landskampioen te worden, waardoor de tweede plaats toch een lichte teleurstelling bleek.

In deel 6 van deze 18-jarige terugblik komen de laatste drie seizoenen van de club voorbij. Deze jaren stonden opnieuw in het teken van opbouwen, want de sterkhouders van de afgelopen jaren verlieten de club.

Benieuwd hoe de seizoenen 2008/2009, 2009/2010 en 2010/2011 verliepen? In
Deel 4 wordt hier uitgebreid op teruggekeken.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN