Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen worden de diverse posities van Feyenoord geanalyseerd en besproken. De strijd onder de lat is op dit moment niet relevant, waardoor de verdediging als eerste besproken word. Deze linie heeft de afgelopen maanden de nodige veranderingen gekend.

Nieuwe vleugelverdedigers
Het vertrek van Rick Karsdorp en Terence Kongolo is een flinke klap in het gezicht voor de landskampioen. Zij waren namelijk met hun snelheid erg belangrijk voor het ‘trage’ duo Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden, wat erg kwetsbaar is met ruimte in de rug. De kwaliteit van de twee mannen zit hem vooral in het mandekken.

Aan de linkerkant is Ridgeciano Haps de opvolger van AZ. Zijn concurrent is op papier Miquel Nelom, maar Haps hoeft waarschijnlijk enkel te kunnen lopen om hem voor te blijven. De sterkte en tegelijkertijd ook de zwakte van Haps is zijn enorme drive naar voren. Haps is in zekere zin vergelijkbaar met Karsdorp. Met die drive kan Haps hulp bieden aan Jean-Paul Boëtius, maar kan tegelijkertijd zorgen voor een gat zorgen bij balverlies. Haps is daarom erg kwetsbaar voor de counter.

Voor de rechtsbackpositie ligt alles nog open. Bart Nieuwkoop liet vorig seizoen zien een goede stand-in van Rick Karsdorp te zijn. Hij kon zich nog niet tonen, vanwege een blessure. Kevin Diks, gehuurd van Fiorentina, is de andere kanshebber op rechts. Voorlopig kent hij de meeste kritiek van de aangekochte spelers.

Diks vs Nieuwkoop
Uit de statistieken van ‘Tussen de Linies’ blijkt dat Nieuwkoop aanvallend (assists en gecreëerde kansen) gelijkwaardig is aan Karsdorp en Diks. Echter, overtreft hij beiden in defensief opzicht (gewonnen tackles en intercepties).

Bron: Tussen de Linies

 

 

 

 
Bij deze statistieken kan echter één kanttekening worden geplaatst. Nieuwkoop speelde het afgelopen seizoen beduidend minder minuten, waardoor statistieken sneller schuiven (dat kan voordeliger of nadeliger uitpakken).

Centrale duo
Door het aantrekken van Haps en de snelheid van Diks/Nieuwkoop blijft de gecompenseerde snelheid voor het duo Botteghin en van der Heijden gewaarborgd. Beide spelers doen weinig fout en zullen naar alle waarschijnlijkheid dit seizoen opnieuw het centrale duo vormen.

Dit betekent dat aanwinst Jerry St. Juste vooralsnog een back-up rol zal vervullen. Echter is St. Juste een compleet andere type verdediger als Botteghin en van der Heijden. St. Juste heeft namelijk alles wat zij niet hebben, maar komt ook te kort wat het duo wel heeft. De ex-Heerenveen speler is namelijk snel, maar is ‘slechts’ 1.83m. Voor een centrale verdediger is dat doorgaans te klein.

Feyenoord heeft centraal achterin voldoende mogelijkheden. Naast Botteghin, van der Heijden en St. Juste heeft het ook nog Sven van Beek en Ranato Tapia. Van Beek is herstellende van een langdurige blessure en Tapia liet in de voorbereiding zien dat hij centraal achterin aardig uit de voeten kan.

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste Feyenoord-nieuws!
DELEN